Jak vybrat venkovní lavičku na zahradu, terasu, balkon

 


 

Jen tak si sednout na zahradu, nebo na balkon, užívat si svítící slunce a popíjet kávu, nebo si číst dobrou knížku. To je zkrátka pohoda, kterou miluje prakticky každý z nás. A pro takové posezení je bezvadná pohodlná lavička. A jaká lavička na zahradu bude ta správná, aby splnila Vaše potřeby? V tomto článku si řekneme více především o rozdělení lavic z hlediska materiálu a o jejich výhodách / nevýhodách.

Dřevěná lavička je zkrátka klasika? Ale jaké dřevo volit?

 Lavička z masivního dřeva se do venkovních prostor zkrátka hodí, ale není dřevo jako dřevo. Zatímco dřeva z našich evropských lesů jsou poměrně měkká a je nutno u nich počítat s častější údržbou (lavičku je vhodné cca jednou za 2-3 roky lehce obrousit a přetřít lakem). Naopak exotické dřeviny jako je eukalyptus nebo známější teak jsou velmi tvrdé, mají obsah přírodních olejů a potřebují jen minimální údržbu. Pokud se Vám navíc líbí šedivá patina, pak dřevo nemusíte udržovat vůbec. V případě, že chcete mít zahradní lavičku z takového dřeva neustále jako novou, pak je vhodné ji jednou ročně (ideálně vždy na jaře před sezónou) ošetřit teakovým olejem, nebo ještě lépe přípravkem typu teak protektor. Tyto přípravky jí dodají medovou barvu a zvýrazní kresbu dřeva, takže lavička vypadá pořád jako nová. Pěkné lavičky z teakového dřeva mají třeba na a-market.cz - zkuste se podívat,

Plastové lavičky spousta lidí nemá rád, ale mají hodně výhod

Pryč jsou doby, kdy se plast na zahradě začínal již po pár letech drolit. Dnešní materiály mají UV filtry, takže jsou mnohem odolnější a vydrží na zahradě spoustu let zcela bez údržby. Plast není nasákavý, takže se velmi snadno čistí a skvrny se z něj snadno odstraňují. Poslední velkou výhodou je hmotnost – plastové lavičky jsou velmi lehké, takže je snadno kamkoliv přenesete.

A zahradní lavička z kovu? Jaké má výhody a nevýhody?

Kovové lavičky jsou oblíbené zejména v provedení z litiny v retro vzhledu s nejrůznějšími ozdobnými prvky, které zkrátka ze dřeva, nebo plastu nejde vyrobit. Určitou nevýhodou může být vyšší hmotnost, ale tato vlastnost se mění ve výhodu v okamžiku, kdy u Vás na zahradě více fouká. U kovové lavičky je třeba počítat s tím, že je v chladnějších měsících studená a v létě na slunci se naopak dokáže velice rozpálit- je tudíž vhodné je dovybavit polstry, případně vybrat kovovou lavičku s dřevěným sedákem a případně i opěradlem.

Komentáře